Periode van bewustwording is geweest, het is tijd voor de overgang naar acceptatie. Economische tijden veranderen niet over één nacht ijs, dus laten we zelf verantwoordelijkheid nemen op de arbeidsmarkt. Niet alleen overheid en organisaties moeten veranderen, ook de managers en de werknemers. Ongeacht je rol, zorg dat je went aan de nieuwe situatie en dat je klaar bent om je aan te passen aan de markt. Dat betekent openstaan voor andere dingen en jezelf blijven ontwikkelen. Ik begin alvast met de conclusie: zzp’er worden is zo gek nog niet.
Onzekerheid is de norm van vandaag en morgen. Het plannen van wat je volgend jaar januari wilt doen kan nog net. Een vakantie in augustus boeken wordt al lastig, zeker voor leiders en zelfstandigen. Echter, ook als medewerker moet je er vanuit gaan dat je baan er morgen anders uit kan zien. Je moet bereid zijn je de constante verandering eigen te maken. Sterker nog, als het even kan, geniet er dan ook van. Dat lukt alleen met de skills en mindset anno nu.
Wat betekent dit nu precies voor de werknemer?
Organisaties veranderen van complex hiërarchische lagen naar simpele platte structuren om zo efficiënter en transparanter te opereren. Dat betekent wel minder management lagen. Managers zullen zich daarom echt proactief als toonaangevende leiders moeten opstellen om in hun rol overeind te blijven. Dergelijke herstructureringen zorgen ervoor dat organisaties zich meer en meer kunnen focussen op hun kerncompetenties. Vragen die ze in dit traject moeten beantwoorden zijn ‘Welke vaardigheden moeten we echt standaard in huis hebben?’ en ‘Welke activiteiten kunnen we projectmatig invullen?’, maar ook ‘Welke ‘key employees’ horen hierbij?’. Geen piek-en-dal-uren theorie meer, maar strategisch personeelsplanning gebaseerd op de bedrijfsstrategie. Ik zie in de praktijk dat deze strategie steeds meer een verschuiving van prijs naar kwaliteit beschrijft.
Het draait om het optimaliseren van ‘customer centricity’: wat wil de klant? Dat betekent tevens dat de identiteit van het bedrijf en de branding belangrijker gaan worden. De zoektocht gaat uit naar klanten die zich willen identificeren met de organisatie. Eveneens naar de getalenteerde werknemers – vast en flex – die daar hun steentje maar al te graag aan willen bijdragen.
Open minded
Vergeet het paradepaardje. Zie jezelf als een ervaren ruiter op een nieuw paard. Je kunt al rijden, maar moet je stijl aanpassen op het nieuwe, vurige dier. Wees ‘open minded’ en voel je niet bedreigd. Zie de huidige organisatorische ontwikkelingen als een kans.
De markt vraagt nu tevens om een andere aanpak als het gaat om de flexibele schil. Ik las dat het verschil tussen tijdelijk en vaste contract momenteel zo’n 7 % is. Een zzp’er ontsnapt hieraan door zijn onderhandelingspositie. Bij projectmatig werken is de zzp’er namelijk erg aantrekkelijk voor een bedrijf. Vaak hebben deze flexwerkers een hoger kennisniveau door het continue wisselen van organisaties. Daarnaast ondernemen ze meestal meer om bij te scholen en up-to-date te blijven.
Wanneer organisaties anders gaan flexibiliseren, moet je er er dus voor zorgen dat je in die databases belandt. Voor de jongere medewerkers is het misschien niet eens een omschakeling in de arbeidsmarkt, het wordt ze met de paplepel ingegoten. Vaak zijn ze al in aanraking met flexwerk geweest door uitzendwerk tijdens en na studie. In nichemarkten maken pensionerende (ambachtslieden) langzamerhand zelfs al plaats voor de jongeren. Maar feitelijk doet leeftijd er niet toe. Je kennis heeft simpelweg een toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt. Iedereen die zijn mindset aanpast, kan met plezier overleven in deze tijden. Investeer in jezelf en bouw een solide netwerk op. Echt, zzp’er worden is zo gek nog niet.
Geef een reactie