Foto credit: Tim Gouw
Enige flexibiliteit hebben ondernemers nodig tegenwoordig. De snel veranderende maatschappij zorgt voor een turbulent speelveld met pieken en dalen. Die golfbewegingen vang je als ondernemer vanuit efficiëntie oogpunt vaak het beste op met een flexibele schil. Eén van de nuttige functies van flexwerkers, die echter niet langzaam moet veranderen in het wegcijferen van werknemers. Het zijn de flexwerkers waartegen de FNV nu de hakken in het zand zet. Op dat punt was ik in 2013 al, toen ik een artikel schreef over het nut van de verlaging van loonkosten. Het doel heiligt niet de middelen als het gaat om een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
De oproep van het FNV is luid en duidelijk: maak flexwerkers duurder. Onder andere op de website van Flexnieuws en in het AD verschenen nieuwsberichten over de dreigende boodschappen van de vakbond. Geeft de overheid geen gehoor? Dan volgen er acties, als we FNV-voorzitter Han Busker mogen geloven. Busker acht het van groot belang om de werknemerslasten te verlagen. Zo worden vaste werknemers goedkoper en dus aantrekkelijker voor werkgevers. Busker zet kracht bij door zich tevens uit te spreken als voorstander van de inzet van minimumtarieven voor zzp’ers in bepaalde sectoren.
Rechten versus risico’s
Het eeuwige gevecht: werknemersrechten versus risicovermindering voor ondernemers. Het lijkt bijna wel de werkgevers tegen de werknemers, terwijl het beste eindresultaat niet voortvloeit uit duel maar uit samenspel. De kracht van synergie is onmiskenbaar, ook in een arbeidsmarktecosysteem.
Er is niets mis met een mate van flexibiliteit in arbeidscapaciteit. Deze kun je prima invullen met zzp’ers, uitzendkrachten en detachering. Een gezonde flexibele schil betekent namelijk dat je redelijk eenvoudig kunt opschalen en weer terugveren. Maar laten we vooral niet doorslaan, flex moet je inzetten zoals het bedoeld is. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van; werknemers, werkgevers én de maatschappij.
Duurzaam arbeidsecosysteem
Een duurzaam arbeidsmarkt ecosysteem ontstaat wanneer je hoge betrokkenheid kunt creëren. Dat betekent de onderlinge wig tussen vaste werknemers en de flexibele schil laten verdwijnen door een gezonde verdeling van arbeid en ontwikkelingsmogelijkheden.
Conclusie: verlaag financiële risico’s voor ondernemers, geef vaste werknemers meer grond onder de voeten en ontwikkel een inspirerend HR-beleid voor flexwerkers. En ja, evenwicht betekent dat onderaan de streep flexwerkers duurder worden. Terecht. Jezelf beschikbaar stellen als flexwerker moet een ondernemende keus zijn, geen gedwongen noodzaak.
Om deze discussie te stoppen is er disruptie nodig op de arbeidsmarkt. Dus kom maar op met dat basisinkomen!
Follow & contact